Hagyjuk-e magunkat meggyőzni?
Szabadidő Vélemény

Hagyjuk-e magunkat meggyőzni?

A HVG közölt részletet Mikael Krogerus és Roman Tchappeler 44 kommunikációs modell című könyvéből.

A kommunikációt kutató tudósokat örökösen foglalkoztató kérdés, hogy mikor engedik az emberek meggyőzni magukat valamiről, és mikor nem.

Miért van, hogy bizonyos álláspontok mélyen meggyökeresedtek, és nem képezhetik megbeszélés tárgyát (például hogy melyik focicsapatnak drukkolunk), míg másokat képesek vagyunk egyik pillanatról a másikra megváltoztatni (mondjuk, hogy melyik a kedvenc tévésorozatunk)?

A társadalmi megítélés elmélete magyarázatot adhat a jelenségre. Az elmélet szerint három tényező befolyásolja, hogy megváltoztatjuk-e a véleményünket valamiről:

1. Attitűdhorgony: az alapvető, preferált attitűd. Ez az attitűd nehezen mozdítható, és valószínűtlen, hogy bármilyen információ hatására is megváltozzon. Például ha megtudnánk, hogy kedvenc focicsapatunk megbundázza a meccseket, talán megdöbbennénk rajta, de attól még továbbra is hűséges szurkolói maradnánk.

2. Elfogadási sáv: mely, a sajátunktól eltérő attitűdöket tartunk elfogadhatónak? Ezek azok az álláspontok, amelyeket el tudunk fogadni anélkül, hogy a horgonyt el kellene mozdítanunk. Hosszú távon lehetséges a vélemény megváltozása.

3. Személyes bevonódás: a legbonyolultabb kérdés. Mit mond az egónk? Vegyük például a halálbüntetést, amely beleütközik az emberi jogok attitűdhorgonyába, és ez esetben kicsi az elfogadási sáv. Ám ha személyesen érintettek lennénk egy gyilkossági ügyben, az elkövetővel szemben érzett bosszúvágy érthető módon esetleg felülírná addigi véleményünket, legalábbis egy kis időre.

Minél súlyosabb a horgony, vagyis minél szilárdabb a meggyőződésünk az adott kérdésben, annál nehezebb minket rávenni, hogy változtassunk a véleményünkön. Minél jobban rángatják a horgonyt, annál erősebb lesz az ellenállás.

 

Mikael Krogerus és Roman Tschappeler

A finn születésű, de Svéd- és Németországban nevelkedett Mikael Svájc egyik legnagyobb hetilapjának, a „Das Magazinnak” a szerkesztője. Ezt megelőzően az NZZ FOLIO munkatársa volt és reklámszövegeket írt különböző reklámügynökségeknek.

A zürichi bölcsészettudományi egyetemen végzett, svájci származású Roman kreatív producer Bielben, különböző projekteket irányít és készít, dokumentumfilmektől és kampányoktól kezdve művészeti installációkon és popzenén keresztül egészen akár a szakácskönyvekig.

Kiemelt kép: Mikael Krogerus & Roman Tschappeler
Készítő: © Perrenoud Guy
Az adatok az IPTC fotómetaadataiból származnak.