Kitekintő

Prigozsin lázadása egy héttel eltolta a moszkvai érettségiket

A szombaton a világ feszülten figyelte Prigozsin lázadását, az orosz fővárosban érettségizők viszont kaptak egy kis plusz felkészülési időt.

Szombaton a világ nagy részét az oroszországi felkelés tartotta lázban. A Wagner orosz zsoldoshadsereg vezére, Jevgenyij Prigozsin – miután úgy tűnt, háttérbe szorítják – bejelentette, Moszkva felé indulnak, hogy elkapják és megbüntessék az orosz katonai vezetőket. Vlagyimir Putyin hazaárulásról beszélt, a konvoj és az orosz hadsereg helikopterei már lőttek is egymásra. Prigozsin végül kiegyezett a Kremllel – állítólag a belarusz elnök közvetítésével –, menetével visszafordult és elhagyta az elfoglalt Rosztov-na-Donu városát, illetve ő maga Oroszországot is.

prigozsinMindez oktatási fronton a moszkvai érettségizőknek annyit hozott, hogy nyertek még egy hét felkészülési időt. Hétfőn – azaz holnap – kellett volna érettségizniük ugyanis matekból és orosz nyelvből, ám amikor még azzal számoltak, hogy Prigozsin csapatai tényleg megostromolnák Moszkvát, kockázatminimalizálást emlegetve a hétfőt munkaszüneti nappá nyilvánították. Így az érintett diákok matek és az orosz nyelvi egységes államvizsgáját (EGE) áttették július 1-re, idézi a TASZSZ orosz állami hírügynökséget a 444.

Ez azért érdekes, mert a tartaléknap történetesen szombatra esik. A lap hozzáteszi, az EGE vizsgasorozatot minden középiskolát befejező orosz diáknak le kell tennie, hogy egyetemre vagy szakiskolába mehessen, ez amellett, hogy az egyetelen érettségi, egyben egyetemi elővizsga is.

Forrás: