Kitekintő

100 éve született a kevlár feltalálója

100 éve ezen a napon született Pittsburgban a XX. század egyik legfontosabb vívmányának, a kevlár nevű anyagnak a feltalálója, Stephanie Kwolek. 2014-ben hunyt el.

A DuPont kutatólaboratóriuma. Balról jobbra: Dr. Paul Morgan, Dr. Herbert Blades és Stephanie Kwolek. Forrás: A DuPont archívuma.

A DuPont cég kémikusaként 1965-ben fedezett fel egy új polimert, miközben erős, rugalmas szálat keresett a gumiabroncsok gumijának helyettesítésére. A kevlár egy szintetikus aramidszál, fő jellemzője a nagy mechanikai ellenállás a húzással szemben, olyannyira, hogy azonos tömeg mellett 5-ször ellenállóbb, mint az acél.

Az évek során az ilyen típusú szintetikus szálak jelentős javulást értek el a mechanikai szilárdság tekintetében. Kezdettől fogva ígéretesnek bizonyult, több mint kétszeres szilárdsággal, mint az acélé, azonos tömeg mellett. Idővel még ellenállóbb termékeket fejlesztettek ki, amelyek az acélhoz képest legalább 5:1 arányt kínálnak (ezek a teljesítmények a mechanikai ellenállásra vonatkoznak, de a kopásra nem). A magas hőmérsékletnek is nagyon ellenáll. A kevlárt a DuPont® szabadalmaztatta 1973-ban.

40 éven keresztül volt a Du Pont cég alkalmazottja, egyike annak az összesen 4 nőnek, aki bekerült az amerikai „National Inventors Hall of Fame”, a legnagyobb feltalálók számára létrehozott szervezetbe. Technológiájának már függőhíd kábeleknél, sisakoknál, fékbetéteknél, síléceknél és kemping felszereléseknél is jó hasznát vesszük.

A kevlár hő- és lángállósággal is rendelkezik. Ellenállási tulajdonságai miatt erősítő szálként használják golyóálló mellények, extrém sportok felszereléséhez, valamint repülőgépekbenhajókban és versenyautó-alkatrészekhez.

Készítette: Cjp24 – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30213442