Hazai hírek

Figyelem, fél áron mehet nyári táborba a gyerek – üdülési támogatás!

nyári tábor, támogatás
(Pixabay)

Akár 275 eurót kaphat a szülő nyári táboroztatásra, és ő csak a tábor árának 45 százalékát fizeti.

A munkaadó által biztosított üdülési támogatásról van szó (rekreačný príspevok, rekreačný poukaz), és csak két dolgot kell megérdeklődni: azt, hogy a szülő munkaadója köteles-e biztosítani ezt a támogatást (vonatkozik-e rá a törvény), és hogy a nyári tábor szervezője elfogadja-e ezt a hozzájárulást. Ha igen, már csak egy nyomtatványt kell kitölteni.

FELTÉTELEK
Az alapiskolás gyerekek után fizeti ezt a támogatást a munkaadó. (A nyolcosztályos gimnáziumok első négy évfolyamába járó gyerek után is.)
Nemcsak a szülő saját gyerekei után, hanem a vele tartósan egy háztartásban élő gyerekek után is, és nevelőszülők is megkaphatják.
Nemcsak ottalvós tábort térítenek, már kétnapos, napközis tábort is, ahol pl. reggel 8-tól délután 4-ig foglalkoznak a gyerekkel.
Az iskolai szünet alatt rendezik a tábort, belföldön, Szlovákia területén.
A tábor szervezője igazolnia kell a táborozást, hivatalos számlát kell adnia a táborért befizetett összegről, idejéről stb.
A számlát a tábor befejeződése után legkésőbb 30 napon belül a szülő leadja a munkaadójának.

MUNKAÜGYI FELTÉTELEK
A közszférában, az állami szektorban és a magánszektorban dolgozó szülő is jogosult a munkaadótól erre a támogatásra, ha legalább 50 alkalmazottja van a cégnek.
Rendes munkaszerződése van legalább két éve (megbízásos szerződés – dohoda – alapján dolgozó szülő nem jogosult).
A magánvállalkozó, önálló vállalkozói tevékenységet folytató személy (SZČO) is jogosult a támogatásra, az adóbevallás elkészítésekor ezt az összeget elkönyveli a kiadások közé. (Ehhez megfelelő igazolást, számlát kér a szervezőtől.)

A tábor maximális összege 500 euró lehet, ebből 275 euró támogatást kap meg a szülő. (Az 500 euró 55%-át. Tehát például 200 eurós tábornál 110 eurót.)

Arról az üdülési támogatásról van szó, amit  az alkalmazottak és családtagjaik belföldi üdülésének támogatására vezettek be 2020-tól, de kevesen tudják, hogy önmagában a gyerek táboroztatására is felhasználható.

Ügyintézési részletek ITT.

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2023/07/Smernica_o_RP_vzor_ziadosti.pdf” title=”nyomtatávny – „]