Informatika Tanuljunk

Számítógéges hálózatok, adatátviteli jelek tipusai és adatátviteli közegek

Egy vagy több összekapcsolt számítógéppel hálózatok hozhatóak létre, melynek segítségével egymás között kommunikálhatnak, adatokat cserélhetnek, erőforrásaikat megoszthatják.

A hálózatok előnyei

Az erőforrások megosztása azt jelenti, hogy a hálózatba kapcsolt számítógépek a hardvereszközeiket közösen használhatják, például egy nyomtatót. Az iskolai hálózaton adatfájlokat nem kell mindegyik számítógépen tárolni, a programokat nem kell mindegyik számítógépre feltelepíteni, elég csak az egyikre, amely kiszolgálja a többi számítógépet.

A hálózatnak köszönhetően a kommunikáció gyorsabb és költségtakarékosabb, könnyen és gyorsan elérhetők nyilvános adatbázisok, friss információk.

A számítógépek szerepe a hálózatban általában nem egyenrangú. Azt a számítógépet, amelyik a többi számára biztosít szolgáltatásokat, adatokat, erőforrásokat, kiszolgáló (szerver) számítógépnek nevezzük. Azok a számítógépek, amelyek ezeket a szolgáltatásokat igénybe veszik az ügyfelek, más néven kliensek.

A hálózatok csoportosítása méretük szerint

A számítógépek egymástól való távolságát figyelembe véve a hálózatok lehetnek személyes hálózatok, PAN-ok (Personal Area Network). Ez egy személy által használt eszközöknek a hálózatai, például az otthoni személyi számítógép, a mobiltelefon, egyes „intelligens” háztartási berendezések összessége, ezeket csak egy személy használja.

LAN (Local Area Network) helyi hálózat, néhány száz méteren belül elhelyezkedő, hálózatban összekapcsolt szerverek, személyi számítógépek és más informatikai eszközök összességét jelenti.

MAN (Metropolitan Area Network) helyi hálózatokat összekötő, nagyobb kiterjedésű városi hálózat. 1 és 50 km is lehet az egyes számítógépek vagy helyi hálózatok közötti távolság. Egy ilyen hálózat akár több tízezer számítógépet is összekapcsolhat.

WAN (Wide Area Nerwork) nagy kiterjedésű, egy régióra, egy országra kiterjedő hálózatot jelent. Az internet is ebbe a kategóriába tartozik.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.03 MB]