Hazai hírek

Az oktatásügyi minisztérium 10. hírlevele

Az oktatásügyi minisztérium hírleveléből:

Daniel Bútora oktatási miniszter a tanévkezdés kapcsán rendhagyó módon a tanulókhoz és a diákokhoz, de a szülőkhöz és a tanárokhoz is szólt. A tanulókat érintő részben a mentális egészségre összpontosított. Mint emlékeztetett, fontos beszélni ezekről a problémákról. „Nem baj, ha néha nem érezzük jól magunkat. – mi felnőttek sem vagyunk mindig jól. Az a fontos, hogy ilyenkor ne maradjunk egyedül és ne elhallgassuk a dolgot, hanem beszéljünk róla valakivel”.

Az oktatásügyi miniszter szerint a szülőknek érdeklődniük kell az iránt, hogy a gyermekeik mit csinálnak az iskolában és hogyan érzik magukat ott. „És különösen azt kérdezzék meg az iskoláktól és a tanároktól, hogy hogyan próbálják fejleszteni a gyermekeik önálló gondolkodásra és cselekvésre való képességét, hogy a gyerekek megtanulják meghozni a saját döntéseiket, és azokat a releváns adatokra, információkra, tudásra alapozzák. Kérdezzék meg, hogyan figyeli és támogatja az iskola a szociális és érzelmi intelligenciájukat, önmaguk megértését, a saját erősségeikre való építkezést”.

Az iskolák dolgozóit pedig arra kérte, hogy vegyenek részt azokban a változásokban, amelyeknek tanúi és részesei – a tantervi reformot a gyakorlatba ültetve. „Ez egy többéves folyamat, és az állam és a minisztérium szerepe az, hogy biztosítsa önöknek, a tanároknak és az iskolaigazgatóknak, nemcsak feladatokat és feladatokat, hanem módszertani támogatást is, hogy nyugalmat és stabilitást teremtsenek, hogy megteremtsük a szisztematikus munka feltételeit. Mindannyian tanulunk így: a tanulók az új körülmények között, a szülők azt, hogyan legyenek aktív partnerek iskoláinkban, a tanárok és az igazgatók, hogy hogyan sajátítsuk el az új útmutató szerepkört ami több mint a tudás átadása, de a minisztériumnak és a közvetlen irányító szervezeteknek is el kell sajátítaniuk, hogy hogyan lehet jobban megteremteni a békés és kiszámítható oktatási környezetet”.

Az oktatásügyi minisztérium 10. hírlevele:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

https://www.minedu.sk/newsletter-novinky-zo-skolstva/