Kitekintő Technológia

Hogyan figyeljük meg a Starlink műhold-vonatokat??

Folyamatosan újabb műholdakkal bővül a SpaceX űrvállalat Starlink flottája, hogy végül az egész földön elérhető ingyenes internetet sugározzon. Az alábbi weboldal megmutatja, mikor és hogyan láthatók az égen ezek a műholdak. Még 2019-ben indult el az Elon Musk és a SpaceX nevével fémjelzett Starlink projekt, amelynek a célja, hogy a világűrben keringő több ezer műholddal ingyenes internetet biztosítanak bolygónkon. A frissen felbocsátott műholdak nagyon gyorsan mozognak, így viszonylag gyakran látni őket. Ha kíváncsi vagy arra, hogy a lakóhelyed felett elvileg mikor és hogyan láthatók ezek az objektumok, akkor érdemes az alábbi használati utasítást követned.

Ha szeretnéd szabad szemmel megfigyelni a műhold vonatokat, a következőket kell tenned:

1. Látogass el a Heavens Above weboldalra (1. kép)

(1. kép)

2. Jobb felül állítsd be a tartózkodási helyed, mindenképp mentsd el a lap alján található Módosít gombbal!! (2. kép)

Starlink
(2. kép)

3. A bal oldali főmenüből válaszd ki a „Starlink áthaladások minden objektumra egy felbocsátásból” menüpontot. (3. kép)

Starlink
(3. kép)

4. A felső legördülő menüsávból válaszd ki az éppen aktuális küldetés(eke)t. A spacejunkie.hu weboldalun általában beszámolnak a legutóbb indított Starlink küldetésekről és azok besorolásáról (pl. G7-1 vagy G6-13). A bejegyzés írásakor a legutóbb indított küldtés a G6-13 volt. (4. kép)

Starlink
(4. kép)

Ha van észlelhető átvonulás a kiválasztott küldetéshez (jelen esetben nincs – 5. kép), egy listát találsz majd ott. Ez mutatja az összes műholdat, ami az adott küldetés indítása során Föld körüli pályára állt. Ezért a példaként a G7-1 küldetés átvonulásait mutatom nektek (6. kép) – balról jobbra időpontokra lebontva mikor kel egy adott műhold, mikor jár az átvonulás legmagasabb pontján és mikor tűnik el. Továbbá égtájakat is találtok, merre kell keresni őket az égbolton. A kékkel kijelölt időpontokra kattintva megmutatja az oldal az égre vetítve, milyen irányba szeli azt keresztül (7. kép). Talán nagyobb segítség a vizuális típusú észlelők számára, könnyebb betájolni magunkat az égi térkép használatával.

(5. kép)
(6. kép)

Nagyjából ennyi! Érdemes akár napi szinten követni a spacejunkie weboldalát a legfrissebb indításokért, majd felbaktatni a Heavens Above oldalra, hátha látható a tartózkodási helyedről. A vonat az indítás utáni ELSŐ és MÁSODIK nap a leglátványosabb, utána egyre inkább távolodnak egymástól, egyre kevésbé van „vonat” jellege.

Valamint FONTOS, hogy nem minden előrejelzett átvonulás látható szabad szemmel! A SpaceX elég komoly figyelmet szentel mostanában annak, hogy a láthatóságuk a legminimálisabb legyen. Ezért kell az indítás utáni első két napra koncentrálni!

Ha hasznosnak találtad az információt, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel, rokonaiddal, hátha nekik is segít!