Hazai hírek Konferencia Oktatás

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában (5.)

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban címmel 2023. október 12-én és 13-án a nemzetiségi iskolák jövőjéről tanácskoztak Pozsonyban. Az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM) tizenöt év után először szervezett konferenciát azzal a céllal, hogy szakmai vitát kezdeményezzenek a nemzetiségi iskolák aktuális helyzetéről és felmérjék, mely területekkel kellene célirányosan foglalkozniuk a nemzetiségi oktatás színvonalának javítása érdekében.

A Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában konferencia több előadása a folyamatban levő közoktatási reform bevezetésének egyes területeivel foglalkozott, de téma volt a magyar tannyelvű iskolák állandó és megosztó kérdése, a szlováknyelv-oktatás is. Az alábbiakban Hrbáček Magdaléna: A középfokú oktatás alsó tagozatának tesztelési eszközeinek innovációs perspektívája (ISCED 2, alapiskola) és Nagy-Kürtössy Kornélia: A magyar nyelv és irodalom, valamint a szlovák nyelv és szlovák irodalom oktatásának a nagyszombati régió magyar tannyelű iskolákban való ellenőrzésének eredményei  című előadását láthatják.

Hrbáček Magdaléna:

A középfokú oktatás alsó tagozatának tesztelési eszközeinek innovációs perspektívája (ISCED 2, alapiskola)

A tanulmány a normatív és kritériumalapú tesztelés elméleti alapjaira és azok alkalmazására összpontosít a Szlovák Köztársaságban az alsó középfokú oktatás szintjén a folyamatban lévő tantervi változások összefüggésében. Felhívja a figyelmet a normatív és kritériumalapú tesztelési eszközök eltérő célkitűzéseire. Míg a normatív (összehasonlító) teszteket arra használják, hogy a tanulók eredményeit az országos tesztelésben egy normatív csoporttal összehasonlítsák, addig a kritériumalapú (validációs) tesztek kategorikus pontszámok alapján átfogóbban tudják értékelni az egyes tanulók tudás- és készségszintjét.

Nagy-Kürtössy Kornélia:

A magyar nyelv és irodalom, valamint a szlovák nyelv és szlovák irodalom oktatásának a nagyszombati régió magyar tannyelű iskolákban való ellenőrzésének eredményei

2008 óta vagyok a nagyszombati régió állami iskolafelügyeletének tanfelügyelője. Tanítási tapasztalataimat a hidaskürti  alapiskolában szereztem, ahol 17 évig tanítottam, és 4 évig voltam az iskola igazgatója. Magyar nyelv és irodalom és szlovák nyelv és irodalom képesítéssel rendelkezem, így elsősorban a magyar tannyelvű alapiskolákat ellenőrzöm. Az előadásban megpróbálom röviden általánosítani a tapasztalataimat és megállapításaimat (a tanórák erősségei és gyengeségei) a nagyszombati régió magyar iskoláiban tartott magyar és szlovák órákon végzett ellenőrzésekről , mintegy 15 éves munkám során. Kitérek a magyar tanítási nyelvű iskolákban a szlovák nyelv és szlovák irodalom tanításának oktatási folyamata című projekt kimenetével kapcsolatos megállapításokra is.

 

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban
(Az előadások összefoglalói)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

Első rész
Második rész
Harmadik rész
Negyedik rész