Hazai hírek

Duna utcai gimisek az ország legjobb helyesírói

November 30-án Nyitrán került sor az Implom József középiskolai helyesírási verseny szlovákiai fordulójára. A Duna utcai iskola másodikos diáklányai kiválóan szerepeltek ezen a megmérettetésen.

Minden verseny izgalmakkal jár, de hogy még a verseny színhelyére való utazás is kalandként induljon, az ráadás volt, amivel nem számoltunk. A Nivy autóbuszállomáson várakoztunk – már csak 10 perc volt az indulásig –, amikor megszólalt a riasztó, megjelentek a biztonsági emberek, és mindenkinek azonnal el kellett hagynia az épületet, mert valamelyik pontján tűz ütött ki. Mikor felocsúdtunk a váratlan fordulat okozta sokkból, az evakuáció okozta meglepetéstől, azon tanakodtunk aggodalmasan, most vajon hogyan jutunk el a versenyre. Szerencsére Bianka, az egyik versenyző édesapja kisegített minket e szorult helyzetben: szolgálati útját megszakítva értünk jött, és személyautóval szállított el bennünket Nyitrára.

Duna utcai
Biháryová Bianka és Dávid Dóra

A rangos verseny helyszíne a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karának Magyar Nyelv-és Irodalomtudományi Intézete volt. Angyal László, versenyszervező és Bauko János, intézetigazgató nyitotta meg a versenyt. Az ország legjobb helyesírói mérték össze tudásukat, amelynek tétje a nemzetközi Kárpát-medencei döntőbe jutás volt. A tollbamondás és a feladatlap megírására 2×45 perc állt rendelkezésükre. A versenyzők a magyarországi megyei forduló feladatait oldották. Nekünk, kísérő és felkészítő tanároknak ezalatt kiváló szakmai programot biztosítottak. Sándor Anna A magyar nyelvjárások jelene és jövője Szlovákiában c. előadását hallottuk, majd Kozmács István szellemes előadásában, a Hogyan lettünk finnugorok? címmel arról győzött meg bennünket, hogy a különféle elméletek dacára a tudomány mai állása szerint mégiscsak a finnugor rokonságba tartozunk.

Minden diák számára szellemi kalandot is jelentett a verseny, hiszen a sikeres megoldásokhoz nemcsak a magyar helyesírás szabályait kellett ismerniük, hanem a gyakorlatban történő alkalmazásukhoz háttértudásra, ismeretekre is szükség volt. Az értékeléskor a versenyzők lehetőséget kaptak a kijavított feladatlapok és tollbamondások megtekintésére. Majd feszült csend ülte meg a termet – eljött az eredményhirdetés ideje. Könyvajándékok kíséretében kiosztották az emléklapokat, ezután azok nevét olvasták fel, akik a Kárpát-medencei döntőbe jutottak. Végül következtek a dobogós helyen végzettek, amikor az izgatottságtól nagyot dobbantak a diákszívek. Büszkén jelenthetjük, hogy növendékeink az ország legjobb helyesírói: Biháryová Bianka az 1. helyen végzett (felkészítő tanára Demcsák Edit), Dávid Dóra egy pont különbséggel a 2. helyet szerezte meg (felkészítő tanára Kulcsár Mónika).

Szép eredményükhöz szívből gratulálunk, és sok sikert kívánunk februárban Gyulán a nemzetközi döntőben.

Demcsák Edit, magyartanár

MTAG