Egyéb kategória Közösség

A bécsi zene nagy ismerőjévé tökéletesítette magát

Életének nyolcvanadik évében elhunyt Id. Reiter István hegedűművész, karmester, zeneszerző, tanár. Kassán született, az általános iskolát is itt végezte. Ezt követően előbb a Pozsonyi-, majd a Kassai Konzervatórium növendéke volt. Zenész diplomáját a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán szerezte.

Id. Reiter István 2011-es somorjai koncertjén

Közel harminc éven át volt a Szlovák Filharmónia tagja, több éven át koncertmestere. Ezt követően 8 éven át tanított a Pozsonyi Konzervatóriumban.

Gyakori vendége volt a Capella Istropolitana, a Szlovák Vonósnégyes, a Franz Lehár Orchester, a Pressburger Solisten és számos más együttesnek. Olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Riccardo Muti, Claudio Abbado, Placido Domingo, Ennio Morricone, Josefine Baker és mások.

Pályafutása során több száz tévé-, rádió- és hanglemezfelvétel készült vele.

Saját zenekarával sikerrel lépett fel a hazai és a külföldi közönség előtt. Rendszeresen jelen volt a legnívósabb bécsi és hazai bálokon. 1998-óta számos alkalommal képviselte Ausztriát bel- és külföldön, mondhatni bejárta az egész világot Johann Srtauss hagyományát követve, „Stehgeiger”-ként: 1997-től zenetanári tevékenysége mellett a szóló, ill. a bécsi zene nagy ismerőjévé, „Stehgeiger”-ré tökéletesítette magát.

Fiával, ifj Reiter Istvánnal „Reiter Duó“ néven rendszeresen fellépett bel- és külföldön egyaránt. Élete utolsó éveiben több szerzői estet is adott. 2016-ban átvehette a Harmónia-életműdíjat.

A nemrég elhunyt Nagy Imre így mutatta be az Ahonnan elindultam című portrésorozatában: