Hazai hírek

MinDENT a fogakról

Egy kiállítás, amely szorongást és nyugtalanságot okoz  – a fogászat történetét bemutató MinDENT kiállítás a Galántai Honismereti Múzeumban. A megnyitó 2024. május 18-án 17:00 órakor volt a Múzeumok és Galériák Éjszakája 2024 rendezvény keretén belül. A tárlat egészen 2024. augusztus 31-ig látogatható.

A Múzeumok és Galériák Éjszakája 2024 rendezvény keretén belül nyitotta meg a MinDENT a fogakról c. soron következő kiállítását. A tárlat egy 20. század második feléből származó fogászati rendelő berendezését és a szájhigiéniához kötődő tárgyakat vonultat fel. A kiállítás 2024. augusztus 31-ig látogatható.
MinDENT
Fogászati rendelő, fogfúró és fogorvosi szék – sokaknál a félelem szinonimái, és a galántai muzeológusok tisztában is vannak vele, hogy ez a téma szorongást és nyugtalanságot válthat ki. A MinDENT a fogakról c. kiállítás látogatóinak azonban nem kell félniük: a tárlat nem interaktív és nem fogják az egyes eszközöket a látogatókon kipróbálni. A sztomatológia története viszont érdekes és izgalmas fordulatokkal teli része az orvoslás történetének.

A Galántai Honismereti Múzeum aktuális kiállításának középpontjában egy, a 20. század 80-as éveiből Hidaskürtől, Dr. Szalay András rendelőjéből származó berendezés van, melyet kiegészítenek az egyik első galántai fogorvos, Dr. Molcsányi Gyula hagyatékéból származó eszközök s egyéb, a témához kapcsolódó gyűjteményi tárgyak: fúrók, fogók, csipeszek stb. A kiállítás legérdekesebb darabja egy lábmeghajtású fogfúró a 20. század első éveiből, amellyel idősebb galántaiakat még a múlt század közepén is kezeltek.

A tárlat képekkel gazdagon illusztrált szövegpaneljei röviden bemutatják a fogápolás történetét az őskortól kezdve a 20. századig világviszonylatban, Szlovákia területén országosan, illetve a galántai régióban. A kiállítás egy része sztomatológiai szakirodalommal foglalkozik, valamint olyan fogápolással foglalkozó propagációs anyagokat vonultat fel, amelyek minden rendelő várótermében megtalálhatóak voltak.

A Galántai Honismereti Múzeum MinDENT a fogakról c. kiállítása 2024. augusztus 31-ig látogatható.

Bővebb tájékoztatás a múzeum honlapján és a közösségi hálón található.
www.muzeumgalanta.sk/hu/
www.facebook.com/muzeumgalanta