Kitekintő

Az olimpia hivatalos plakátját is megkapják a sportolók

A párizsi olimpia az apró részletek és szimbólumok olimpiája. A szervezők jó pár olyan elemet találtak ki, amivel teljesen egyedivé tehetik az idei nyári olimpiát és paralimpiát.

Ennek az egyik része, hogy a dobogósok például olyan érmeket kapnak, amelyek az Eiffel-torony egy-egy darabkáját tartalmazzák. A sportolók pedig egy különleges ajándékot is magukkal vihetnek a francia fővárosból. Egy kartondobozban megkapják az olimpia hivatalos plakátját is.

Az Ugo Gattoni illusztrátor által tervezett plakát 2000 munkaóra alatt készült el. A plakáton a miniatürizált Párizs nevezetességei, valamint az olimpia versenyszámai és helyszínei láthatóak, amelyek között rengeteg részletet rejtett el az alkotó.

„Azt akartam, hogy a plakát számtalan dolgot mondjon el, tele legyen szimbólumokkal. Sok apró részlet van, ezek történetek a történeteken belül” – mondta Joachim Roncin, a párizsi olimpia kreatív igazgatója, aki Gattonit bízta meg a munkával, szinte teljesen szabad kezet adva neki. Gattoni arról ismert, hogy a szürrealizmusból és a mitológiából merít ihletet, és a nagy méretű, színes, részletgazdag alkotásokra specializálódott.

A plakát teljes egészében kézzel, mesterséges intelligencia segítsége nélkül készült. Az első ceruzavonástól az utolsó színfoltig minden Gattoni keze munkája. Ez az oka annak, hogy a tömegben minden egyes karakter egyedi. Azt is elárulta, hogy a régi vázlatokat folyamatosan átdolgozta, hogy olyan végeredményt kapjon, amellyel tökéletesen elégedett. (telex.hu)

Az olimpia hivatalos plakátja
Az olimpia hivatalos plakátja