Természetismeret Űrkutatás

Hány óra van a Holdon?

A Nemzetközi Csillagászati Unió felhívást tett egy egységes, holdi időszámítás definiálására. Azért, hogy tudjuk, hány óra van éppen a Holdon.

Mióta Einstein általános relativitáselmélete a köztudatba robbant, tudjuk, hogy a nagyobb tömegű testek közelében lassabban, a kisebb tömegű testek közelében pedig gyorsabban látszik telni az idő. Ebből következően a Holdon még ha csak nagyon kis mértékben is, de gyorsabban telik az idő, mint a Földön.

Nemrég született egy kezdeményezés arra, hogy a Holdnak is legyen saját órája, illetve időszámítása, amelynek segítségével a későbbiekben az oda utazó űrhajósok, illetve űreszközök tudják pontosan mérni a holdi időt.

holdon
Hány óra van most a Holdon?

A Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union, IAU) fórumot hirdetett, amelyen a világ minden tájáról érkező tudósok együttesen kialakítanak majd egy szabványos holdi időszámítást. Az időszámítás megalkotásában részt vevő Susan Stewart kiemelte a döntés közös, együttműködésen alapuló meghozatalának fontosságát.

A Holdon tehát némileg gyorsabban telik az idő a Földhöz képest olyan módon, hogy egy földi nap, vagyis 24 óra a Holdon 58,7 mikromásodperccel gyorsabban telik. Mivel egyre több ország, illetve magáncég tervez holdi küldetéseket a közeljövőben, rendkívül fontos az, hogy egységesítsük az ottani időszámítást.

Az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) tavaly kezdeményezte az egységes holdi időszámítás definiálását, amelyhez idén a Fehér Ház utasítására csatlakozott a NASA, majd később egyéb űrügynökségek is. A tervek szerint a holdi időszámítás végleges terve 2026 végére várható.

Bijunath Patla, a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (National Institute of Standards and Technology, NIST) fizikusa szerint a holdi időszámítás kialakítása napjainkban még gyerekcipőben jár, így jelenleg még csak ötleteink vannak arról, hogy hogyan is fog ketyegni az óra égi kísérőnk felszínén. A tudományos közösség azonban tisztában van a felvetés fontosságával, ezzel kitűnő kezdetet biztosítva egy új időszámítás eljövetelének.

Könyves-Tóth Réka

A cikk forrása: https://phys.org/news/2024-08-international-astronomy-group-lunar-clock.html