Kitekintő

Hugo Gernsback és a Csillagok Háborúja

Hugo Gernsback
Hugo Gernsback

140 éve ezen a napon született Hugo Gernsback, luxemburgi–amerikai író, feltaláló, szerkesztő és folyóirat-kiadó, többek között az első sci-fi magazin kiadója.

45 éve ugyanazen a napon volt térségünkben a bemutatója a Csillagok Háborúja című amerikai sci-fi filmnek.

A bemutatókor Csillagok Háborúja volt a film címe, később a címet megváltoztatták, és ez lett a Star Wars IV: Egy új remény. A filmet George Lucas rendezte, ezzel indult el a kilenc részből álló Csillagok háborúja mozifilm-sorozat. Az amerikai bemutató után néhány hét alatt a filmtörténelem egyik legsikeresebb alkotása lett több mint 798 millió dolláros bevétellel világszerte.

Tartogat még egy sorozatpremiert az idei év a Star Wars franchise kedvelői számára: december 4-én érkezik a Skeleton Crew első két epizódja, amiket egészen január 14-éig hetente követ majd egy-egy újabb. A vegyes értékeléseket kapott Az akolitus után a Jude Law szereplésével készült szérián a sor, hogy rávegye a nézőket előfizetésük meghosszabbítására.

A Disney bejelentette, hogy a sorozat Star Wars: Kóbor alakulat címmel lesz nálunk látható. (A „skeleton crew” kifejezés az egy szervezet vagy hajó üzemeltetéséhez minimálisan szükséges létszámú csapatot jelenti, ezt magyarba szó szerint átültetni nem lett volna egyszerű vagy jó döntés.)

Ahogy az bizonyára senkit nem ér váratlanul, a kommentelők többsége nem fogadta jól a fordítást, de jobb alternatívával senki nem tudott előállni. Azt, hogy mitől kóbor az alakulat, feltehetően a sorozatból tudjuk majd meg. A Disney amúgy hamarosan megemeli a Disney+ előfizetési díját, és véget vet a jelszómegosztásnak is.

De vissza Hugóra:

Hugo Gernsback neve ma már szinonimája a sci-fi műfajának, hiszen a róla elnevezett Hugo-díj az egyik legrangosabb elismerés, amit a tudományos fantasztikum területén alkotó író megkaphat. Mint a műfaj egyik atyja, Gernsback nemcsak íróként, hanem technológiai úttörőként is elismert. Az általa alapított technikai magazinok nemcsak a korukban vezető szerepet játszottak, hanem olyan ötleteket is tartalmaztak, amelyek előrevetítették a jövőt.
Az 1884-ben Luxemburgban született Gernsback 1904-ben költözött az Egyesült Államokba, és nem kellett sokáig várni arra, hogy hihetetlenül innovatív ötletekkel rendelkező íróként érvényesüljön. 1908-ban Gernsback megalapította első magazinját Modern Electrics címmel, amely a világ első, elektronikával foglalkozó magazinja volt.1913-ban elindította a The Electrical Experimenter című folyóiratot, amely az 1920-as években Science and Invention néven vált ismertté. 1919-ben pedig megalapította a Radio News című folyóiratot, a Television News pedig 1928-ban indult útjára, alig néhány évvel a televízió első kísérleti tesztjei után. És akkor még nem is szóltunk az általa indított sci-fi magazinokról, mint például az Amazing Stories, mely amerika legelső sci-fi magazinja volt.

Ezeknek a műszaki magazinoknak minden számában volt legalább egy cikk Gernsback tollából, és gyakran tartalmazott futurisztkus találmányokra vonatkozó ötleteket.

Az aktív munkahelyi környezet csodája Fotó: Science and Invention / Matt Novak