Hazai hírek

Pontosították, mennyi hiányzást és hogyan igazolhat a szülő

orvos Új útmutatóban pontosították a betegség miatti hiányzásokka
(Pexels)

Az oktatási tárca emberei új útmutatóban pontosították a betegség miatti hiányzásokkal kapcsolatos helyzetet, 2024 szeptemberétől lesznek érvényesek a szabályok.

A szülő továbbra is öt egymást követő tanítási napot igazolhat betegség miatt az alap-, illetve középiskolás gyerekének. Az óvodások szülei pedig hét napra írhatnak igazolást úgy,
hogy nem kell orvoshoz vinni a gyereket.

Az újdonság az, hogy ismétlődő, illetve gyanús esetekben az iskola akár már ennél rövidebb hiányzásnál is ragaszkodhat ahhoz, hogy a gyerek orvosi igazolást is vigyen. Főleg azokról a diákokról van szó, akik túl sokat hiányoznak betegség miatt, és erről rendre csak szülői igazolást visznek.
Ez a kitétel eddig nem szerepelt az előírásokban.

Az igazolásokkal kapcsolatos változást egyébként tavaly szeptemberben vezették be, akkor az oktatási tárca kijelentette, bízik benne, hogy a szülők nem fognak visszaélni a helyzettel. Nos, feltehetően több szülő (vagy diák) mégis visszaélt vele – ezért a pontosítás, ami némi nyomásgyakorlásra ad módot az iskolának a notórius hiányzókkal szemben.

A tavaly szeptemberi változást egyébként ugyanazért vezették be, amiért idén nyár elején lerövidítették a gyerekek sürgősségi orvosi ellátásának idejét a készültségeken, illetve több készültséget megszüntettek – egyszerűen kevés a gyerekorvos. Az oktatási tárca tavaly a leterhelt gyerekorvosok kérésének akart eleget tenni, a cél az volt, „hogy csip-csup problémákkal a szülő ne vigye rögtön orvoshoz a gyereket”, hanem egyszerűen tartsa otthon és írjon igazolást.

Az útmutató és a szükséges nyomtatvány megtalálható az oktatási minisztérium honlapján: https://www.minedu.sk/rezort-skolstva-vydal-usmernenie-pre-skoly-o-ospravedlnovani-nepritomnosti-deti-a-ziakov-z-dovodu-ochorenia/

A DOKUMENTUM ITT TALÁLHATÓ