Felhívások Hazai hírek

Támad a szamárköhögés

Szerte a világon új erőre kapott a szamárköhögés (pertusszisz) baktériuma, és szinte mindenhol emelkednek az esetszámok.

Egy újabb betegség, amiről azt hihettük, hogy a kötelező oltási rendszernek hála, végérvényesen eltűnt, mégis sorra betegszenek meg a gyerekek és felnőttek. Ennek oka a globális járvány és az oltások múló hatásossága, a hazai helyzet pedig a világszerte kivételesen erősödő fertőzéshullám következménye.

szamárköhögés pertussis

Milyen tünetekkel jár a szamárköhögés?

A tünetek a fertőzést követően általában 7-10 nappal alakulnak ki, de előfordulhat, hogy akár 21 nappal később:

  • Kezdetben a tünetek egy szokványos megfázáséhoz hasonlóak (tüsszögés, orrfolyás, alacsony láz és enyhe köhögés).
  • Két héten belül a köhögés súlyosbodik, és jellegzetes köhögési rohamok alakulnak ki sok, gyors ütemű köhögéssel, amelyeket húzó, jellegzetes éles hangú belégzés követ (innen az elnevezés). A rohamok végén gyakran ürül sűrű, színtelen nyálka, melyet követően gyakori a hányás is. A rohamok eleinte éjszaka fordulnak elő, majd egyre gyakoribbá válnak napközben is, és akár egy-két hónapon keresztül is visszatérhetnek.
  • Újszülötteknél, fiatal csecsemőknél előfordulhat, hogy egyáltalán nem alakul ki a húzó, hangos belégzés, és a köhögési rohamot rövid légzésleállás követi. A gyógyulás során egyre ritkábbá és enyhébbé válnak a köhögési rohamok, és a csecsemő fokozatosan jobban lesz (ez akár három hónapig is eltarthat).

Serdülők, felnőttek vagy részlegesen immunizált gyermekek esetén a tünetek általában enyhébbek vagy némileg eltérők. Esetükben, valamint nagyon fiatal csecsemőknél nehezebb a szamárköhögést felismerni.

family illustration

Milyen szövődményekkel jár a szamárköhögés?

A szamárköhögés legsúlyosabb formája csecsemőknél alakul ki. Oltatlan csecsemőknél vagy olyan újszülötteknél, , akiknél az anya nem kapott oltást, a szamárköhögés különösen súlyos lefolyású lehet. A szövődmények közé tartozik a tüdőgyulladás, az agyvelőgyulladás (enkefalopátia), görcsök és akár a halál is.

Felnőttek vagy nagyobb gyermekek esetén a szövődmények közé tartozik a rövid légzésleállás, a bordatörés, a végbél előesése és  sérvek kialakulása. (Forrás: Európai Vakcinázási Információs Portál)

Szlovákiában a Közegészségügyi Hivatal az oltási naptár betartását kéri a szülőktől.

A szamárköhögés még a pozsonyi régióban is előfordul, bár 1958 óta kötelező a védőoltás ellene. Jelenleg a gyermekorvosok a szamárköhögés ellen a csecsemőket más betegségek elleni vakcinákkal együtt oltják be. A 2021-ben született gyermekek körében 2023-ban a megyei szintű átoltottsági arány (három adag hexavalens vakcinával történő alapoltás esetén) e betegség ellen 96,8% volt. A hatodik életévben (2016-os születési év) a tetravalens vakcinával történő átoltottsági arány 92,9%-ot, a 13. életévben (2009-es születési év) a tetravalens vakcinával történő átoltottsági arány 93,6%-ot ért el.

Felhívják a figyelmet arra, hogy felnőttek is kérhetnek megerősítő ellenanyagok  a krupp vagy szamárköhögés ellen (szlovákul: preočkovanie proti čiernemu kašľu) – általában a tetanusz és a torokgyík elleni védőoltással kombinált vakcinában elérhető. 30 éves korban kötelező az utolsó – hatása folyamatosan csökken, ezért 15 évente kéne megerősíteni ellenanyaggal a szervezetünk védekezőképességét. Az ellenanyagot a kezelőorvosnál lehet igényelni.

Továbbra is igaz az a megállapítás, hogy a legfiatalabbakra a legveszélyesebb a fertőzés. Magyarországona legkisebbek védelmének érdekében adott ki járványügyi ajánlásokat az NNGYK.  Ezeket érdemes a jövőben is szem előtt tartani:

  1. Az NNGYK hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első 6-8 hétben ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben.
  2. A várandós kismamáknak javasolt az emlékeztető oltás, mert az az újszülöttet is védi.
  3. Az NNGYK felhívja a lakosság figyelmét, hogy a csecsemővel egy háztartásban élő családtagok és a csecsemő gondozásában résztvevők számára is javasolt a védőoltás. Jelenleg a szamárköhögés elleni újraoltáshoz szükséges oltóanyag országos lefedettséggel hozzáférhető a patikák számára, és a vakcina elérhetőségét a hatóság folyamatosan monitorozza.