Hazai hírek Versenyek

A dunabotok (Duna utcai robotok) nyári kalandjai

Izgalmas beszámoló olvasható a Duna utcai MTAG honlapján arról, hogy 2024. augusztus 11. és 17. között az iskola 8 tanulója részt vett az Edu Robot Camp táborban, amelyet a Miskolci Edutus Egyetem szervezett meg. A résztvevő diákok és felnőtt kísérőik 10 országból érkeztek. A DUna utcát három csapat képviselte: elementary kategória – Baráth Zsófia (5.B), Langermann Mátyás Dino (4.A) és Vanda Félix (5.A); junior ketegória – Kenderessy Márk (8.A) és Langermann Máté Enzo (6.A); senior kategória – Baráth Bence, Nemes Máté és Vanda Maxim (9.A). A csapatokat Bertók Euridike coach vezette.

A dunabotok (Duna utcai robotok)

A versenynapon az elementary csapat 2. helyezett lett, a junior csapat a 4. helyen végzett, a senior kategóriában pedig a 3. helyet szerezte meg az iskola csapata.

A teljes beszámoló és a gazdag fotógaléria a honlapon megtalálható, itt álljon legalább egy részlet az egyik versenyző, Langermann Mátyás Dino tollából:

»Iskolánkból kilencen vállaltuk, hogy a szünidő alatt tanulunk valami újat. Amúgy csak megjegyzem, hogy nekünk volt a legjobb coachunk, Bertók Euridike tanárnő. Mindig kedves, türelmes, motiváló. Még azt is megengedte, hogy minden este az ő szobájában bangezzünk, mindenki, az egész „duccás” csapat.

Három csapatban dolgoztunk a táborban: a Robotoshock, Bence, Maxi és Máté a Senior kategóriában; a Brick heds, Máté, a bátyám és Márk a junior kategóriában; és mi, a Cool bricks az elementary kategóriába tartoztunk Zsófival és Féliszxel. Három külön csapat voltunk, mégis egy közösségnek éreztük magunkat. Minden nap programoztunk, tanultunk, robotoztunk, de sokat kirándultunk is. Voltunk a miskolci kilátón, a barlangfürdőben, és megnéztük a várost is.

A legnagyobb élményem mégis a verseny volt, ahol a robotokat programoztuk. Három körből állt. Az első körben két órát kaptunk a programozásra, mindezt úgy, hogy igazából előre nem tudtunk felkészülni, mert csak ott, helyben közölték, mi is a dolgunk. Nagyon izgultam. Igyekeztünk, de az első körben 0 pontot kaptunk!! A robotunk nem indult el. Egyszerűen csak állt. Ez viszont nem fogott ki rajtunk, még jobban odafigyeltünk és dolgoztunk. A második körben beleadtunk mindent! Ennek meg is lett az eredménye, bár a programozásra már csak 30 percet adtak! Jól kihasználtuk ezt az időt, és remekül teljesítettünk! 83 pontot gyűjtöttünk, és így újból visszakerültünk a játékba. A harmadik körben 40 percet kaptunk a munkára, és mindhárman bekapcsolódva 71 pontot szereztünk. Ez fantasztikus volt! Az utolsó két körben olyan sikeresek voltunk, hogy végeredményben másodikok lettünk! Nagyon izgalmas volt, és végig az járt a fejemben, hogy milyen szuper, hogy itt lehetünk. Pont itt, pont ezekkel az emberekkel!«

Duna utcai robotok