Biológia Tanuljunk

A világ bogárnézetből

bogárnézetbőlTudósok apró kamerát tettek egy bogár hátára, ami megmutatja a világot bogárnézetből. Az energiatakarékosság érdekében sok rovar az egész teste helyett a fejét forgatja, hogy a körülötte lévő világot pásztázza. A kutatók ezt most egy olyan apró kamerával másolták le, amelynek egy egyedülálló karját egy okostelefonról tudják manőverezni. A teljes rendszer mindössze 248 milligrammot nyom – kevesebbet, mint például egy bankjegy.
A bogár hátára szíjazva a kamera közel valós időben képes videót közvetíteni. A kamera el is tud fordulni, hogy panorámaképet nyújtson a bogár szemszögéből (amint az ezen a videón is látható). Ráadásul amikor a kamerát egy rovar méretű robotra szerelték, a robot akár 84-szer kevesebb energiát használt fel azáltal, hogy a kamera karját mozgatta az egész teste helyett.
A technológia az eddigi legkisebb, önműködő látórendszerek egyike – számolnak be a kutatók ebben a hónapban a Science Robotics című szaklapban. A jövőben a tudósok ezeket az apró kamerákat arra használhatják, hogy a laboratóriumon kívül is betekintést nyerjenek a rovarok szokásaiba.
A kutatók bemutatták, hogy a vezeték nélküli kamerarendszer formátuma kompatibilis az élő rovarokkal. A kamerákat számos nagyobb állat tanulmányozására használták már, így a biológusok első személyű nézőpontból nyerhetnek betekintést a viselkedésükbe. Ez a miniatürizált kamerarendszer ugyanezt a képességet kisebb állatokra, például rovarokra is kiterjeszti. A formatényező mellett a 100 m-es vezeték nélküli hatótávolság lehetővé teszi a laboratóriumon kívüli, valódi természetes élőhelyeken végzett kísérleteket.