Felhívások Hazai hírek

Az SZMKE októberi képzései Somorjától Királyhelmecig

2024. októberében a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete hat helyszínen szervez képzést.

Tegdes Egyházi Dóra, az egyesület elnöke közleménye szerint az SZMKE folyamatosan törekszik arra, hogy képzéseit minden régióba eljussa. Az idei októberi kínálat ennek mintapéldája. Képzéseik így egy hónapon belül Somorján, Komáromban, Rimaszombatban, Szepsiben, Rozsnyón és Királyhelmecen valósulnak meg.

A hónap eleje az iskolai könyvtárakra fókuszál. A könyvespolctól az inspiráló tanulási környezetig, avagy hogyan segíthet a tanulásban az iskolai könyvtár címmel egynapos workshopot tartanak kifejezetten iskolai könyvtárosok részére. A helyszínt Rimaszombatban a Tompa Mihály Református Gimnázium, míg Rozsnyón a Fábry Zoltán Alapiskola biztosítja. A képzést a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével együttműködve szervezik.

Október második hetében kétszer kétnapos gyakorlati képzés valósul meg Szepsiben és Királyhelmecen, mindkét helyszínen a helyi városi könyvtár ad otthont a rendezvénynek. A Roma mesék című képzés fókuszában meseterápiás módszerek állnak. A célcsoport itt már nem csak a pedagógusok, hanem mindazon személyek, akik a roma gyerekekkel foglalkoznak iskolai, vagy azon kívüli terepen.

A képzések a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg. Október 14-15-én A papírtól a könyvig című szintén kétnapos gyakorlati műhely valósul meg Komáromban a Szinnyei József Könyvtárban. A résztvevők itt a papírmárványozás, papírrestaurálás, könyvkötészet, könyvrestaurálás elméleti és gyakorlati alapjaival ismerkedhetnek meg. A képzés megvalósulását a Kulturális Alap támogatja.

Október 21-én Somorján, a Bibliotheca Hungarica könyvtárban a digitalizálásé lesz a főszerep az MNMKK OSZK Könyvtári Intézet támogatásával megvalósuló A könyvtári digitalizálás és az elektronikus szolgáltatások c. képzésen.

képzést