Hazai hírek

Bombasztikus bejelentést tett a kormányhivatal az iskolákról

Bombasztikus bejelentést tett a kormányhivatal
(Fotó: ÚV SR)

A bombasztikus bejelentést a központi állami szervek közötti „aktív kommunikáció” előzte meg.
A kormányhivatal szeptember 11-én tette közzé a szeptember 3-án indult bombariadó-hullámról készített jelentést. Ebben több mint egy hét után hivatalosan tájékoztatja a diákokat és minden állampolgárt, hogy egyetlen iskolában sem találtak bombát, mindenütt hamis bombariadó volt! („Všetky doterajšie bombové hrozby sa ukázali ako nepravdivé a boli klasifikované ako falošné poplachy.”)

A megállapítás aligha hat az újdonság erejével: sajnos mindenki tudna már róla, ha bármelyik iskolában nem hamis bombariadó lett volna.
Más friss információkat sem tartalmaz a jelentés, csak összegzi a közismert tényeket: főleg iskolák kaptak fenyegető e-maileket, folyik a nyomozás, mindenki a helyén, a rendőrség és a többi biztonsági szerv aktívan kommunikál. Továbbá hasonló fenyegetéseket kaptak csehországi, litvániai, észtországi és lettországi iskolák. A hatóságok feltételezik, hogy külföldről érkeztek az e-mailek.

Ennél a feltételezésnél több hangzott el a parlament biztonsági bizottságának szeptember 10-i ülésén, de ez a kormány jelentésében nem szerepel. Tény, hogy az e-mailek más időzónából érkeztek – tehát biztos, hogy külföldről. A bizottsági ülésen az is elhangzott, hogy vélhetően Oroszországból, de ezt még nem sikerült egyértelműen bizonyítani. A cél pedig a zavarkeltés és a hatóságok leterhelése a célponttá tett országokban.

A kormány a mai ülésén határozott arról, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát, és kövesse az iskolák, illetve a rendőrség útmutatásait, továbbá döntött, hogy 3 év múlva az ország 3000 iskolájában lesz felszerelve arcfelismerő kamerarendszer.