Hazai hírek

Így kell gyalázni a gyerekeit egyedül nevelő szülőt – kormánypárti útmutató

egyedül nevelő
(Fotó: Ivan Hazucha Facebook-oldala)

190 ezer olyan szülő van az országban, aki szegénységben neveli egyedül a gyerekét – vagy egyenesen nyomorban. 300 ezer gyerek nő fel így az apja vagy az anyja nélkül. Tűrhetetlen, felháborító! De még mennyire – a Smer képviselője is megbotránkozott rajta.

„Ez tény, és egy nagyon szomorú dolog. De azt hiszem, ez pontosan a liberális értékek és szemlélet erőltetésének következménye. Biztos nem a konzervativizmusé. És fel nem foghatom, mit akarnak ezzel az egésszel mondani. Talán az állam helyettesítse a felelőtlen családokat, élettársakat, nőket és férfiakat, és nevelje fel helyettük a gyerekeiket, vagy mi? Régen klasszikus házasságok voltak, nem egyszülős családok. Ha valaki ezt az életformát választotta, akkor mit akar, az állam legyen az élettársa?” – tette fel a kérdést a parlamentben Ivan Hazucha, a Smer képviselője.

Ezeknek a szülőknek a többsége azonban halálos baleset vagy betegség miatt megözvegyült nő vagy férfi, továbbá olyan nők, akik családon belüli erőszak miatt menekültek el a házastársuktól, vagy csak egyszerűen elváltak, nehéz anyagi helyzetbe kerültek, eleve szegénységben éltek, fogyatékos gyereket nevelnek és emiatt maradtak egyedül, és lehetne folytatni a tragikus sorsok felsorolását.

Nem mindegy, ki mondja

Ami az igazán félelmetes, hogy a Smer képviselője azért mondta ezt, mert az ellenzéki PS javaslatára reagált. Ha a konzervatív KDH terjesztette volna elő az egyszülős családok megsegítését, Hazucha nyilván valami más „érvet” húzott volna elő.

Ennek a „politikának” az a lényege, hogy bármit javasol az ellenzék, azonnal le kell valamivel járatni az ügyet, az sem baj, hogy éppen nyomorúságos helyzetben levő emberek megsegítése a tét.

Hazuchát nyilván utólag felvilágosította valaki, hogy inkább hallgathatott volna, mert végül magasztosnak szánt bocsánatkérést tett közzé.

„Rosszul fogalmaztam, egyáltalán nem azt akartam mondani, hogy csak a liberális ideológia miatt nevel valaki egyedül egy vagy több gyereket. Vannak, akik ezt választották, de sajnos a családok nagy része nem maga döntött erről, hanem az élet hozta így. És úgy harcolnak a megélhetésükért, ahogy csak tudnak. Bocsánatot kérek ezektől a családoktól, és szeretném kifejezni az irántuk érzett csodálatomat és tiszteletemet” – magyarázkodott a Smer képviselője.

Persze ideológiai alapon még ezzel is különbséget tesz szegény és szegény gyerek között, akik semmiről sem tehetnek, csak egyszerűen támogatásra szorulnak. És továbbra is Hazucha akarja eldönteni, ki a „jó” egyedülálló szülő, és ki a „rossz”.

Hazucha szavain minden jóérzésű ember megütközött, számos szervezet bírálta, a gyermekjogi ombudsman, Jozef Mikloško is. A képviselő nyilatkozatát érzéketlenségnek, általánosítónak és igazságtalannak nevezte. „Az egyszülős családok sokkal nehezebb helyzetben vannak, sokkal inkább fenyegeti őket a szegénység. Az végképp nem segít rajtuk, ha valaki ignorálja a tényeket és a valóságot, és elítélően nyilatkozik róluk” – üzente a Smer képviselőjének a gyerekjogi ombudsman.

Azt is leszögezte, Hazucha megbélyegezte az ilyen családban élő gyerekeket, holott ők igazán semmiről sem tehetnek. „Az államnak kötelessége támogatni ezeket a családokat és gyerekeket” – jelentette ki Jozef Mikloško, és visszautasította, hogy gyerekek váljanak ideológiai viták áldozatává.