Technológia

A CSS, ami széppé tette a webet

A héten újabb webes technológia ért el egy szép kerek évfordulóhoz. Csütörtökön volt ugyanis 30 éve annak, hogy először bemutatták a CSS, azaz, a Cascading Style Sheets specifikáció első tervezetét – aminek köszönhetően végre széppé válhattak a weblapok, illetve olyan lehetőségek nyíltak meg megjelenésük ki- és átalakításában, amiket korábban el sem lehetett képzelni.

css
A CSS a számítástechnikában egy stílusleíró nyelv, mely a HTML vagy XHTML típusú strukturált dokumentumok megjelenését írja le.

A CSS kitalálása egy bizonyos Håkon Wium Lie nevéhez kötődik, aki a web feltalálójával, Tim Berners-Lee-vel dolgozott együtt a CERN-ben. Az ő fejében született meg az ötlet a weblapok megjelenésének egy, a korábbiaknál hatékonyabb, egyszerűbb és sokrétűbb meghatározására lehetőséget adó megoldásra, a CSS-re, aminek első tervezetét 1994. október 10-én mutatta be.

Az ötletet rendkívül pozitív fogadtatás kísérte, így végül 1996 végén a W3C kiadta a specifikáció első végleges változatát „Cascading Style Sheets, level 1” néven. Az első böngésző, ami támogatta ennek részleges használatát, a Microsoft Internet Explorer-je volt – és ennek is nagy része lehetett abban, hogy a redmondi böngésző pár éven belül vezetővé, sőt, egyeduralkodóvá vált a piacon. Ugyanakkor a specifikáció ezen a ponton még nem volt elég pontos számos részletet illetően – a különböző böngészőgyártók pedig eltérően értelmeztek bizonyos dolgokat benne. Elsősorban ennek volt köszönhető, hogy az elkövetkező több, mint egy évtizedben jelentősen eltért az, ahogyan az Internet Explorer és a Mozilla Firefox, illetve később a Chrome megjelenítette a weboldalakat, sok fejfájást okozva a webfejlesztőknek, akik nagy része maga sem volt tisztában az eltérések okával, a specifikációval, és hogy miként lehetne viszonylag egyszerűen orvosolni ezt a problémát.

Két évtized után azonban nagyrészt kiforrottak a dolgok, a CSS pedig 3-as kiadásában teljesen átdolgozták. Ennek lényege nem egy rakás újítás bevezetése volt, hanem a már meglévő funkciók modulárissá bontása, amit követően már külön-külön, a fő specifikációtól függetlenül lehetett az új fejlesztéseket bevezetni, illetve azok támogatását megvalósítani a böngészőkben.Ilyen formában a CSS azóta is fejlődik, bár az első viharos évtizedeknél már lassabban és megfontoltabban. Ezen kívül azzal, hogy a vezető böngészők nagy része egy közös motorra és kódbázisra állt át, illetve a specifikáció maga is pontosításra került, megoldódtak és gyakorlatilag teljesen eltűntek az értelmezésbeli különbségekből adódó eltérések – aminek köszönhetően manapság minden korábbinál egyszerűbb gyönyörűen megjelenő oldalak és alkalmazások építése a weben. (prog.hu)