Hazai hírek

Diákversenyek szervezőinek

Diákversenyek szervezőinek tette közzé a Szlovák Köztársaság Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Ifjúsági Minisztériuma (MŠVVaM SR) a versenyekről és tantárgyi olimpiászokról szóló új rendszabályt (Smernica č. 19/2024 o súťažiach a predmetových olympiádach). Ezek az előírások 2024. szeptember 1-jén léptek hatályba, lehetőséget adnak az eddigi versenyek szabályzatainak (organizačný poriadok súťaže) aktualizálásán túl, új versenyek beiktatására és támogatására is a 2025-ös évben.

Minden eddigi, a minisztérium által 2024. szeptember 1-je előtt jóváhagyott és támogatott versenyszabályzat szerint működő verseny, a 2024/2025-ös tanévben még érvényes. Az új rendszabályhoz módszertani útmutatás (metodické usmernenie) készült, mely az új versenyszabályzatok jóváhagyási kéremének bedási feltételeit, a versenyek és olimpiászok szervezőinek kötelességeit taglalja. Az új rendszabály, a módszertani útmutató, és a hozzájuk tartozó minták és formanyomtatványok a minisztérium honlapján találhatók a köv. címen:
https://www.minedu.sk/sutaze-a-predmetove-olympiady/.

Az új irányelv célja olyan versenyek szervezése, amelyek:

  • a gyermekek és tanulók kreatív és kritikus gondolkodását fejlesztik
  • a gyermekek és tanulók írástudását fejlesztik az állami oktatási programmal összhangban
  • a gyermekek és tanulók önálló és kreatív tevékenységét fejlesztik
  • kapcsolatot teremtenek identitásukkal, kultúrájukkal és anyanyelvükkel
  • versenykörnyezetet teremtenek a képességek, készségek, ismeretek és az oktatási folyamat minőségének kölcsönös összehasonlítására, és
  • együttműködést alakítanak ki a kutatás-fejlesztést végző szervezetekkel, egyetemekkel és vállalkozókkal.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [247.04 KB]