Felhívások Hazai hírek Oktatás

Európa és kihívásai – az egyenlőség, a lehetőségek és a sokszínűség napjai

A Ratio Educationis, a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium mellett működő polgári társulás szervezésében kerül sor az Európa és kihívásai – az egyenlőség, a lehetőségek és a sokszínűség napjai programsorozatra A Ratio Educationis 1997-ben jött létre azzal a szándékkal, hogy segítse az  iskolai oktatás színvonalának emelését és minőségének biztosítását.

Európa és kihívásai - az egyenlőség, a lehetőségek és a sokszínűség napjai
Európa és kihívásai – az egyenlőség, a lehetőségek és a sokszínűség napjai

Program:

SZERDA

15.00 A találkozó megnyitója és a partnerség bemutatkozása
16.00 A sokvallású Pozsony – közös városnézés
18.30 Kultúrprogram – zene és ének

Kísérőprogramok:
Európai Uniós műveltségi vetélkedő
Eredetiség vs. generált tartalom – workshop Kérdőív EU-s témákban

CSÜTÖRTÖK

8.30 Közös kirándulás Vöröskő várához
9.00 Látogatás Pozsony-Főváros polgármesteri hivatalában
9.45 Workshop az Európai Unióról és az általa biztosított jogokról
13.15 Virághagymák közös ültetése
18.30 Táncház

PÉNTEK

8.30 Játékok és versenyek
8.50 Social média – workshop
10.00 Kreatív aktivitás – óriási képeslap közös elkészítése
11.30 Uniós programzárás és elbúcsúzás

Kísérőprogramok:
A Lisszaboni egyezmény – workshop
Véleményláda – Az EU, a jövő és én

A projekt tervezése során több gondolatból indultunk ki.
Megvizsgáljuk, ki hogyan vélekedik az Unió jövőjéről – erre biztonságos és barátságos közeget biztosítunk. Közösen megbeszéjük a z egyes álláspontokat, melyekben egyaránt számítunk optimista és szkeptikus hozzáállásokra.

Közösen átéljük a kulturális kincsünket, amely körbevesz. A hagyományos elemek (zene és tánc) mellett a vallási sokszínűséget is bemutatjuk a résztvevőknek. Ezzel a sokszínűséget és az elfogadást erősítjük.

Workshopot tartunk a Lisszaboni egyezményről, mely 2009 óta érvényes. Megbeszéljük a nők és férfiak közti egyenlőség mértékét a képviselt tagországokban. Kitérünk az Isztambuli egyezményre is.

A résztvevőkkel megismertetjük azokat a konkrét eredményeket és vívmányokat, amelyek az Unióhoz köthetők. Ez azért fontos, mert főleg a fiatalabb generáció már úgy nő föl, hogy nem tudatosítja, milyen ezek nélkül az élet.

Életünk szerves részét képezik a közösségi hálózatok is, amelyek nagy hatással vannak az egyének és az országok életére. Így ezekkel is foglalkozunk a projekt során.
Számos érdekes, személyes bekapcsolódásra alkalmas aktivitást valósítunk meg a három nap alatt. Ez fontos abból a szempontból is, hogy barátságok, kötődések alakulhassanak ki. A személyes kapcsolatos és a közös kommunikáció megerősíti a nyitottságot és az érdeklődést egymás iránt. Így csökken annak az esélye, hogy negatívan vélekedjünk arról, amit nem ismerünk.

Mind a fiatalok, mind az idősek bevonását megcélozzuk, mivel ők alkotják az Unió polgárságát, eltérő igényeik, elvárásaik és elképzeléseik ellenére. Több olyan aktivitás van programunkban, melyben közösen vesznek részt a generációk, így jobban megismerik egymás világképét és csökken a köztük lévő távolság.