Hazai hírek

Megemlékezést tartanak Margonyán

AZ ARADI VÉRTANÚKRA EMLÉKEZÜNK

2024. október 12-én, szombaton 11:00 órai kezdettel Margonyán a Dessewffy család sírboltja előtt ismét az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc mártírjaira, az aradi vértanúkra emlékezünk.

A megemlékezésre a megadott napon autóbusz indul a Thália Színház elől 9:30 órakor.

Program:

  • megemlékezés gróf Dessewffy Arisztid sírboltjánál Margonyán, a tábornok özvegyéről Szeghy-Gayer Veronika, a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézetének történésze tart előadást; rövid kávészünet a Dessewffy-kastélyban;
  • ebéd a Kapi vára alatti Farmer Area önkiszolgáló (svédasztalos) étteremben – belépő 7,50 €/személy;
  • eperjesi temető – Rákosi Ernő sírja – koszorúzás;
  • Eperjes – városnéző séta Kónya Péterrel, az Eperjesi Egyetem rektorával.

Mindenkit szeretettel várunk!

Jelentkezni a következő e-mail címen vagy telefonszámon lehet: titkarsag@kassacsemadok.eu; tel: 0905 347 258

Csemadok Kassai Városi Választmánya

Megemlékezést tartanak Margonyán

Gróf Dessewffy Arisztid

„Tegnap hősök kellettek, ma mártirok… Így parancsolja ezt hazám szolgálata.” – Gróf Dessewffy Arisztid utolsó mondata kivégzése előtt.

Az Abaúj megyei Csákányban született 1802-ben, egy ősi nemesi család sarjaként. 1819-től 1839-ig az 5. Radetzky huszárezredben szolgált. A szabadságharc kitörésekor a sárosi nemzetőrség őrnagya, 1848. november 26-tól honvéd alezredes.

A téli hadjáratban eredményesen harcol a felső-tiszai hadseregben, a tavaszi hadjárat alatt az 1. hadtest hadosztályparancsnoka. 1849. február 14-én honvéd ezredessé léptették elő. 1849. június 2-án honvéd vezérőrnagy lett, az augusztusi szőregi és temesvári csatákban kiválóan szerepelt. A döntő vereség után a IX. hadtest parancsnokságát átadta Lázár Vilmos ezredesnek.

A hadbíróság halálra ítélte, de nem kötél általi halálra, hanem főbe lőtték. A golyó általi halálra „kegyelmezett” Kisst, Schweidelt, Dessewffyt és Lázárt a vár északi sáncában lőtték hajnalban agyon.