Hazai hírek

Módszertani füzet a környezeti nevelésről

A gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont a 2023/2024-es tanévben  sikeresen bekapcsolódott az Európai Unió rövid futamidejű Erasmus+ mobilitási projektjébe „Nyelvileg felkészülten és környezettudatosan a 21. század Európájába” (Jazyková pripravenosť a environmentálna uvedomelosť na zelenej ceste do Európy 21.storočia) címmel. A környezetvédelmi témájú Erasmus+ projekt anyagi fedezetét az Európai Unió biztosította.
Módszertani füzet környezetiA projekt fő célja az volt, hogy környezeti és kulturális örökségünk védelme még magasabb szinten épüljön be iskolánk mindennapi életébe. A projekt célkitűzéseivel összhangban a 2023/24-es tanévben megerősítettük iskolánk ökostratégiáját, havi rendszerességgel valósítottunk meg különféle környezetvédelmi projekteket, együttműködtünk a környék természetvédelmi egyesületeivel, valamint az angolórákon nagy hangsúlyt fektettünk  a zöld szókincs elsajátítására is.

Iskolánk tanárai írországi továbbképzésen vettek részt a dublini Europass Teacher Academy szervezésében. A „Learning and Acting for a Better Future” elnevezésű, környezettudatossággal kapcsolatos tanfolyamon a világ minden tájáról érkező tanárok innovatív oktatási módszereket sajátítottak el azzal kapcsolatban, hogyan lehet hatékonyan beépíteni a környezettudatosságot az iskola életébe nemcsak a környezetvédelmi nevelés keretein belül, hanem a mindennapokban is. A résztvevők megismerkedtek az ökoszisztémát fenyegető legjelentősebb veszélyekkel, bevált stratégiákat sajátítottak el arra nézve, hogyan neveljék diákjaikat a környezet tiszteletére. Lehetőségük nyílt gyakorlati angoltudásukat fejleszteni, elsajátítani a pedagógiai és a zöld témakörhöz kapcsolódó angol szókincset, valamint kicserélni tapasztalataikat a külföldi kollégákkal. A továbbképzésen elsajátított innovatív ötletek és módszerek beépültek iskolánk ökostratégiájába a 2023/2024-es tanévben, illetve Erasmus+ diákmobilitási ökoprojektünk pályázati anyagába is.

A 2023/24-es tanévben havi rendszerességgel tartottak iskolánk pedagógusai az alsó és felső tagozaton környezettudatosságra nevelő innovatív projektfoglalkozásokat, ahol a közelgő iskolareform szellemében olyan innovatív, komplex tanulásszervezési módszereket (pl. témahét, projektmódszer)  alkalmaztak, amelyek az újszerű, a diákok saját élményein és tapasztalatain alapuló  ismeretszerzést támogatják. Módszertani füzetünk ezen holisztikus szemléletű, tantárgyközi kapcsolatokon alapuló projektfoglalkozások óraterveit tartalmazza rengeteg módszertani ötlettel és segédanyaggal. Kollégáimnak köszönöm a nagyszerű és érdekes projektfoglalkozásokat, melyek hozzájárultak ahhoz hogy diákjaink szívügyévé váljon természeti környezetünk védelme. Az oktatási segédfüzetet forgató kollégáknak pedig kívánom, hogy lelkesedésünkön felbuzdulva oktassák és neveljék az ifjú generációt a természet tiszteletére és szeretetére!

Galo Lukács Tímea
Erasmus+ projektkoordinátor

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download