Felhívások Oktatás

Pályázati felhívás a felnőttek alapkészségeinek fejlesztésére

Az Oktatási Minisztérium új, keresletorientált pályázati felhívást tett közzé vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulására A felnőttek alapkészségeinek fejlesztése – a befogadás és a foglalkoztathatóság felé vezető út címmel. A felhasználható összeg 6 000 000 euró (uniós forrás).

A 16 és 65 év közötti felnőttek alapvető készségei közé tartozik az írás-olvasás, a számolás és a digitális írástudás, azaz a technológiai szempontból fejlett környezetben az információs és kommunikációs technológiák segítségével történő problémamegoldás képessége. Ezek a készségek ma már nemcsak a foglalkoztatásban, hanem a mindennapi életben is nélkülözhetetlenek. A felnőttek írni-olvasni tudásának fejlesztésére összpontosító projektek segítik az egyének személyes fejlődését, és támogatják az egész életen át tartó tanulást. Ez megkönnyíti számukra, hogy megtalálják helyüket a munkaerőpiacon és a társadalom egészében.

Pályázati felhívás a felnőttek alapkészségeinek fejlesztéséreA 4P3. prioritás keretében meghirdetett, A jobb alkalmazkodóképességet és befogadást szolgáló készségek című felhívás célja az alacsony iskolai végzettségű (ISCED 1/2) felnőttek támogatása. A megvalósított projektek hozzájárulnak a foglalkoztathatóság, a társadalmi befogadás és az esélyegyenlőség növeléséhez. Támogathatóak azok a szervezetek, amelyek a felnőttek alapkészségeinek fejlesztésére összpontosítanak egyéni és csoportos tevékenységek révén. E tevékenységek célja, hogy segítsék az alapkészségek megszerzését, fejlesztését vagy megszilárdítását, és hozzájáruljanak az alacsony képzettségűek munkaerő-piaci helyzetének javításához, életminőségük javításához és társadalmi marginalizálódásuk csökkentéséhez.

https://www.minedu.sk/ulahcujeme-ludom-pristup-k-vzdelaniu-v-kazdom-veku/