Egyéb kategória Kitekintő

Tudtad? • Jerry Siegel – Superman megalkotója

110 éve született született Jerry Siegel képregényszerző, Superman megalkotója.

Jerry Siegel Joe Shusterrel

Jerry Siegel 1914. október 17-én született az ohiói Clevelandben. A Glenville High Schoolban összebarátkozott Joe Shusterrel – a sci-fi és a filmek iránti közös érdeklődés fűzte össze őket. Mivel nem tudta kifizetni a főiskolát, Siegel különféle napi munkákat végzett, miközben képregény-forgatókönyveket kezdett benyújtani és eladni a National Allied Publications számára.

Shusterrel együtt kifejlesztett egy Superman nevű karaktert, amelyet sorozatként szándékoztak eladni újságoknak. Néhány sikertelen év után azonban végül eladták a karaktert a képregénykiadónak, a Detective Comics Inc.-nek 130 dollárért. S láss csodát: a képregény óriási sikert aratott

Superman egy kitalált szereplő, szuperhős a DC Comics képregényeiben.  Joe Shuster és az amerikai író, Jerry Siegel alkotta meg 1932-ben, és adta el az akkor még Detective Comics néven létező DC Comicsnak. Első megjelenése az Action Comics első számában volt 1938 júniusában. Superman a DC Comics és a képregényipar egyik legsikeresebb és legnépszerűbb kitalált szereplője lett, mely megalapozta a ma is ismert amerikai szuperhős képregények műfaját. Nemcsak a képregényekre, hanem a popkultúra más területeire is nagy befolyást gyakorolt.

Superman Kal-El néven látta meg a napvilágot Földtől távoli Krypton nevű bolygón. Világa azonban haldoklott, ezért apja az újszülött Kal-Elt egy űrhajóval kilőtte a világűrbe éppen azelőtt, hogy a Krypton felrobbant. A mentőhajó végül a Földön, Kansasban zuhant le, ahol egy farmer házaspár vette gondozásba a kis földönkívüli jövevényt és mint saját gyermeküket nevelték fel. Évekkel később a Földön Clark Kent néven felcseperedett fiúcska emberfeletti képességei révén, mint Superman, az igazság és az emberiség védelmezőjévé vált…

Jerry Siegel íróként, Shuster pedig a rajzolóként folytatta. A II. világháború alatti katonai szolgálat után Siegel egy rövid időre visszatért a DC Comicshoz, de 1947-ben otthagyta, miután a kiadóval a Superboy miatt a jogokért pereskedtek. Karrierje későbbi szakaszában visszatért a DC Comicshoz. Pályafutása során számos kulcsszereplőt alkotott a DC-nek: Doctor Occult, The Spectre, Star-Spangled Kid, a Szuperhősök Légióját. A DC-n túl Siegel még egyszer összefogna Shusterrel, hogy elkészítse a Funnyman című képregényt, amelyet a Magazine Enterprises adott ki.

A Superman őrületes karriert futott be, képregényen kívül rajzfilmsorozat, valamint egy sor játékfilm is készült belőle.