Oktatás

Az alkotmánybírókat is megtornáztatják a harmadik tornaórával

bíró alkotmánybírókat  tornaóra
(Fotó: Pexels)

Az Oktatásügyi Alkalmazottak Szakszervezete arra kéri az államfőt, forduljon Alkotmánybírósághoz a heti 3. tornaóra miatt.
Több más oktatási szervezettel együtt ugyanezt kérik a kormánytól és a módosítás ellen szavazó parlamenti képviselőktől is. Az Alkotmánybíróság a döntése meghozataláig felfüggeszthetné a törvénymódosítás szeptemberi életbe lépését.
Pavel Ondek, a szakszervezet elnöke elmondta, az elnöki vétót megtörő, a 3. tornaórát ismételten megszavazó képviselők figyelmen kívül hagyták az államfő észrevételeit, a szakszervezet és számos szakmai társulás, sőt az oktatási minisztérium tiltakozását is.

„Nincs elég idő és kapacitás a módosítás gyakorlati megvalósítására. Felborul az órarend, sok tornaóra délutánra kerül át, ez hatással lesz a gyerekek szakkörlátogatására is. Más tanároktól órákat kell elvenni, emellett nincs elegendő testnevelő tanár. Nem akarjuk, hogy a gyerekek az iskolák folyosóin tornázzanak, és ne szaktanárok tartsák nekik a testnevelésórát. És az is veszélyezteti a gyerekek épségét, ha egyszerre zsúfolják be őket a tornaterembe”

– érvel a szakszervezet.
Emellett a törvényt diszkriminatívnak tartja, mert nem vonatkozik azokra az iskolákra, amelyekben csak öt osztály van, sem azokra, amelyeknek nincs tornatermük, továbbá az egyházi iskolák 4. évfolyamaira.

„Ha a módosításra szavazó képviselők valóban a gyerekek elhízása ellen akarnának így harcolni, akkor nem lenne ennyi kivétel a törvényben, minden gyerekre vonatkozna. Ezeket a gyerekeket vajon miért hagyják ki az elhízás elleni harcból?”

– teszi hozzá a szakszervezet.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a tanulók a folyosókon gyakoroljanak, ahogyan azt a törvényjavaslat támogatói többször is bemutatták. Elfogadhatatlannak tartjuk azt is, hogy a testnevelést a szükséges képesítéssel nem rendelkező tanárok tanítsák, mivel ez a tanulók biztonságának veszélyeztetéséhez vezethet. A tanulók biztonságát az is veszélyezteti, ha a tornatermek túlzsúfoltak lesznek nagyszámú tanulóval, akiknek osztálytársaikkal kell osztozniuk a nem elegendő mozgástéren. Ez is sérülésekhez vezethet, és veszélyeztetheti a gyermekek egészségét. Végül, de nem utolsósorban, a 3. testnevelési óra bevezetése csökkenteni fogja a többi tantárgy óraszámát, ami alacsonyabb szintű oktatást eredményez ezekben a tantárgyakban. Az Oktatásügyi Alkalmazottak Szakszervezete támogatja a gyermekek fizikai fittségének növelését és az elhízás elleni küzdelmet, de nem olyan módon, amelyet rövid időn belül és megfelelő támogatás nélkül kell megvalósítani.”