Kitekintő

NOMÁDOK FÖLDJÉN

A közelben lakóknak ajánlunk néhány mosonmagyaróvári programot:

Szeptember 3-4-5. kedd-szerda-csütörtök

TERMÉNY- ÉS VIRÁGKIÁLLÍTÁS

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre és Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata termény- és virágkiállítása. A megnyitón sor kerül a „Magyarország legszebb konyhakertjei” verseny városi díjának átadására. A díjakat átadja dr. Árvay István polgármester és Németh Andrea a Legszebb Konyhakertek mosonmagyaróvári koordinátora. A rendezvény fővédnöke: dr. Nagy István agrárminiszter.

Megnyitó, díjátadó: szeptember 3. kedd 17 óra

Tombolasorsolás: szeptember 5. csütörtök 17 óra

A kiállítás szeptember 5-ig látogatható.

Nomádok földjén – fotókiállítás

„Szeretettel hívjuk meg Önöket egy igazán különleges utazásra a Nomádok földjén című kiállítás megnyitóján. Tandel Eszter fotógráfus munkáit tekinthetik meg, történetekkel fűszerezve.

Ázsia magas hegyvidékein a pásztor nomád törzsek zord körülmények között az örök télben élik le életüket. Ezeknek a nomádoknak a létszáma évről évre csökken. Hogyan telik egy nomád törzs napja, hogyan tisztlákodnak? Hová járnak iskolába a gyerekek, szoktak a nomádok sportolni? Mindezekre választ kaphatunk Tandel Eszter dokumentarista fényképésztől a kiállításának a megnyitójakor tartott előadásából.

A FOTOGRÁFUS kiállításának beharangozója (nem fotógráfus, ne szokjátok meg rosszul)

Tandel Eszter, eredeti szakmáját tekintve gyógytornász, 2013 óta foglalkozik professzionálisan fényképészettel. Eszter munkáit az elmúlt évek során többször is elismerték rangos nemzetközi fotós versenyeken, illetve 2019-ben a National Geographicban is jelent meg munkája. 2022 augusztusában Rajkán megnyitotta a Fotoateliér Cre8 nevű fotóstúdióját.

Eszter Erdélyben, egy multikulturális közegben nőtt fel. Fiatal korától kezdve érdeklődött a különböző emberek és kultúrák iránt. Később fotósként ezért is került a fókuszába a dokumentarista fényképezés.

Az utazás a nomádok földjén egy olyan felfedezés, amely kontrasztba helyezi modern világunk kötelezettségeit az élet egyszerű és letisztult szépségeivel. A nomádok között eltöltött idő újfent ráébreszti az embert arra, hogy mi is az igazi boldogság, és milyen erős is lehet a közösségen belüli igaz szolidaritás.

A kiállításon ebből a munkáiból válogatott képeket szeretné Önöknek is bemutatni! A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.”

Szeptember 29. vasárnap 15-18 óra

PAPAGÁJKIÁLLÍTÁS

A kiállítás folyamán az egzotikus tájak, esőerdők hangulata költözik a helyszínre. A kiállítás igazán színes, remek családi program. A rendezvénynek az egyik legfontosabb küldetése a természettudatos gondolkodásra és felelős állattartásra nevelés, melynek egyik útja a kis állatok – ez esetben a papagájok – sokféleségének megismertetése és megszerettetése elsősorban a gyerekekkel.

A kiállításon többek közt látható: hullámos papagájok, nimfák, barraband, asszonylóri, pennant… néhány nagyon ritka, különleges, érdekes, színpompás papagáj, mint zöld szárnyú ara, rozella, rózsa kakadu, nemes, kék-sárga ara, jákó, maluken kakadu – közel 30-35 faj csodálható meg.