Kitekintő

A zöldhályog elleni cseppek kifejlesztője

90 éve született Bitó László író, szemész kutatóorvos, a zöldhályog elleni cseppek kifejlesztője.

Bitó László dedikál • Készítette: Derzsi Elekes Andor • CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41379363

Tudományos munkássága szinte kizárólag a Columbia Egyetemhez kötődik New Yorkban, ahol az akadémiai ranglétrát végigjárva professor emeritus lett. Orvoskutatóként a szem öregedését és változását kutatta, és jelentős eredményeket ért el a zöldhályog kialakulása, megértése és kezelése terén. Tudományos pályafutásának eredménye a 2002-ben az év gyógyszerének választott Xalatan kifejlesztése, mely a vakságot okozó glaukóma kezelésében a műtéti beavatkozást egyes esetekben szükségtelenné teszi.

Orvoskutatóként 145 publikációja és 3 kötete jelent meg. Az egyetemes orvostudomány terén elért eredményeiért, a zöldhályog elleni cseppek felfedezéséért és a Columbia Egyetem Kelet- és Közép Központja magyar programjának támogatásáért a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal díjjal tüntette ki 2004-ben a magyar köztársasági elnök.

Bitó László az 1990-es években hazatelepült szülővárosába, Budapestre, és visszavonult a tudományos kutatástól, azóta elsősorban irodalmi és közéleti tevékenységet folytat. Első két kötete 1956-os élményeit dolgozza fel. Első jelentős sikere az Ábrahám és Izsák című bibliai regény, melyet több nyelvre lefordítottak, illetve Budapesten színpadra állítottak. Az Izsák tanítása és A Názáreti Izsák ennek a műnek továbbgondolásaként született.

Bitó Lászlónak rendszeresen jelennek meg rövidebb közéleti írásai a magyarországi sajtóban, válogatott darabjait Nekünk kell megváltanunk magunkat címen adták ki 2004-ben. A szerző orvoskutatói múltja okán szenvedélyes résztvevője az eutanázia vitájának, ennek szentelte Boldogabb élet – jó halál című kötetét, amely magyarul, oroszul, szlovákul és németül jelent meg.