Kitekintő

Fizetést kaphatnak a svéd nagyszülők unokagondozásért

A svéd módszer, hogy fizetést kaphatnak a svéd nagyszülők unokagondozásért egész Európában ösztönözné a fiatalokat a gyerekvállalásra a szakminiszter szerint – tette közzé riportjában az Euronews.

Fizetést kaphatnak a svéd nagyszülők

Fizetést kaphatnak a nagyszülők Svédországaban azért, hogy unokáikról gondoskodjanak. A svéd társadalombiztosítás így segít például olyan egyedülálló szülőknek, akik a munka miatt nem tudnak kellő időt tölteni a gyermekneveléssel, ezáltal a nagyszülők veszik át ezt a feladatot.

Maria Karlsson, egy anya mondja, hogy az ő édesanyja tette lehetővé a munkavállalását azzal, hogy a gyerekével, Liammal foglalkozik. Gyakorlatilag a születése óta leveszi a teher nagy részét róla, ezáltal napi szinten olyan komoly támaszt nyújt, amit az új törvény méltóképp ismer el pénzbeli kompenzációval.

Zhor Karlsson, Liam nagymamája meséli, hogy van, amikor hetente csak kétszer segít, máskor a hét minden napján. Ha például beteg a gyerek, akkor állandóan vele kell lenni. Közben a szülő így nem marad ki a munkából. Érthető tehát, hogy a szülői pótlék miért jár a nagymamáknak és nagypapáknak.

Az Euronews riportere, Roselyn Min kiemeli, hogy a szülői szabadságből 45 napot át lehet adni olyan személynek, aki nem a gyermek törvényes gyámja.

Anna Tenje, az idősekért és a társadalombiztosításért felelős miniszter szerint a svéd módszer egész Európában ösztönözné a fiatalokat a gyerekvállalásra, hiszen lehetővé teszi a szülők számára, hogy a munkaerőpiacon jobban érvényesüljenek.

Augusztus végéig Svédországban csaknem 1500 ember adta át az átruházható szülői napokat olyan személynek, aki nem a gyermek hivatalos gyámja.