Hazai hírek Oktatás

A mesék világából a valóságba

Hiánypótló kétnapos képzést szervezett két helyszínen is a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete. A Roma mesék című projekt keretében Szepsiben és Királyhelmecen ismerkedhettek meg a meseterápiában és a szociodrámában rejlő lehetőségekkel a roma kisebbséggel dolgozó szakemberek. A rendezvénynek mindkét városban a könyvtár adott otthont.

A műhelyfoglalkozáson nemcsakhogy körüljárták, de meg is merítkeztek a szociálisan hátrányos helyzet témakörében. A gyakorlatorientált képzés fókuszában a meseterápia és a szociodráma volt. Mindkét módszer segítségükre lehet az említett csoportokkal való munkában.

Az első napon Tátrai Vanda Metamorphoses meseterapeuta kalauzolta a résztvevőket a népmesék birodalmába. Sajátélmény csoporton keresztül ismerték meg a módszer adta lehetőségeket. A különféle munkakörben dolgozók egymás történeteiből is meríthettek a közös munka során.

A második napon a szociodrámával ismerkedhettek meg a résztvevő szociális munkások, pedagógusok, könyvtárosok. A foglalkozást Lázár Irén, a Szomolyai Roma Egyesület elnöke vezette.

A mesék világából a valóságba
A mesék világából a valóságba

A képzést megvalósító szakemberek több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeznek, méghozzá nem is akármilyennel. Mondhatni, a frontvonalban tevékenykednek, a roma telepeken foglalkoznak gyerekekkel, fiatalokkal és felnőtt csoportokkal is. A marginalizált csoportokkal való munka olyan erőforrásokat igényel, ami nem mindenkiben van meg, viszont ezeket az erőforrásokat újra és újra fel is kell tölteni. A képzés a módszertani újdonságokon kívül érzelmi felöltődést is adott a résztvevőknek.

„A személyes jelenlét sokkal nagyobb erőket mozgat meg egy adott rendezvény résztvevőinek. A gyakorlati foglalkozásoknál ez nyilván még erőteljesebb tud lenni. Szepsiben és Királyhelmecen is jelezték a jelenlévők, hogy szeretnének még hasonló, vagy erre épülő továbbképzést. Az egyesülettel azon leszünk, hogy legyen folytatása.” – foglalta össze Tegdes Egyházi Dóra, az SZMKE elnöke.

A workshopok a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósultak meg.